Vakantie en dan…

17 juli 2020 Door: Chris van Saaze

En toen was het toch vakantie. Weliswaar niet zoals het was, maar toch meer dan dat we dachten. Hoe dan ook komt de mail even op een lager pitje en afspraken worden gemaakt voor “na de vakantie”. Een ander veel gehoorde zin of een zin van soortgelijke strekking is: “even uitrusten zodat we straks volle bak het nieuwe normaal in kunnen”. 
 
Volle bak een hoop onzekerheid tegemoet wellicht. Nu is onzekerheid niet alleen maar negatief maar met je blik naar achteren met je rug naar waar je naartoe gaat keihard roeien met de riemen die je hebt is prima als je ergens vandaan wil maar moeilijker als je ergens wilt komen. 

Als we toch niet weten wat er komen gaat, kunnen we in ieder geval nog even onze blik richten op wat we hebben meegemaakt en wat we daar hebben ervaren. Uit ons nieuwe normaal onderzoek met circa 110 respondenten kwam een aantal punten sterk naar voren:
 
  • de grootste angst is dat het weer wordt zoals het was (druk, milieubelastend, andere prioriteiten, vergeten van de waardevolle lessen van de lock-down periode);
  • de grootste verrassing was het grote aanpassingsvermogen van de respondent zelf en die van collega’s.
Als de angst is dat we op de oude voet verder gaan terwijl er in de afgelopen periode bewijs is geleverd dat we makkelijker dan verwacht anders kunnen wanneer het anders moet, zou het zonde zijn om er straks achter te komen dat er niets is veranderd.
 
Wetenschappelijk onderbouwde tips: 
  • besteed aandacht aan de ervaringen van collega’s en gebruik ze om te behouden wat waardevol is en toe te voegen wat je mist;
  • geef elkaar ruimte om werk in te richten op een manier die passend is en 
  • help elkaar om werk en leven in balans en geïntegreerd te krijgen (en borg dat). 
 
Op naar een mooie zomer en dan met een paar mooie stippen op de horizon volle bak het onbekende in. 
 
 
We hebben de resultaten gepresenteerd in het online festival. De presentatie vind je hier. Mocht je meer informatie willen, stuur ons dan een berichtje. 
 
Je kan op dit moment niet reageren.